Sirienovy AW hacky

Pár věcí, u nichž mi přišlo, že v AW nefungují moc dobře nebo tak dobře jak by mohly a jak jsem si je změnil, aby fungovaly líp. (Plus nějaké vysvětlení k tomu proč mi to tak přijde a proč myslím, že by to tak mohlo pomoct i vám.)
Článek vložil sirien | CC Attribution

Níže postupně rozebírám:

  • Zkušenosti
  • Hx a tahy Hx
  • Sexuální tahy
  • Tahy postav

Zkušenosti

Narovinu - systém zvýraznění vlastností ("highlights") sucks. Teoreticky by zvýraznění měly sloužit jako "objednávky" od ostatních na to, co chtějí u postavy vidět, a jako odměna za hraní "správných" věcí "správným" způsobem. V praxi to zoufale nefunguje a to z tolika očividných důvodů:

  1. Mnohé postavy mají "předrátovaný" vztah tahů a vlastností (hází si něčím jiným, než ostatní), takže ona objednávka "nekoresponduje". (Nevede kam má, nebo naopak cílí i věci, co nemá)
  2. Snaha hráčů "dostat se" k hodům na zvýrazněnou vlastnost se snadno zvrhne v křečovité roubování a tvorbu divných momentů a scén.
  3. Co hůř, ona "objednávka" může snadno bořit záměr a preference hráče oné postavy (což skončí tím, že budou nešťastní z toho, do čeho jsou tlačeni, nebo budou nešťastní z toho, že jim ujede vlak s expy).
  4. V praxi je to zbytečná účtařina, protože dlouhodobě se zisk expů beztak "zprůměrovává" (...až na ty hráče co skončí bití na tom, že mají od někoho špatně daný highlight a nechtějí to lámat přes koleno nebo je nenapadá jak), takže to je jen zbytečné byro a pro některé hráče navíc i zbytečný stres a frustrace.
  5. V důsledku je velká část hodů dána herní situací a setrvačností dění, takže zisk expů občas působí spíš jako divná loterie - ať už co do "mám/nemám" Našrocenost (zlatý důl expů přes Čtení) nebo co do bojových combo-scén (kdy se na Klídečku/Machrovině dá protočit 5 expů za jedinou scénu) nebo co do čehokoliv dalšího podobného.

Celkově mi tahle část AW přijde jako relikt špatných časů, kdy část designerů z míst, odkud autor "pochází", věřila, že se dá vyprávění zpowerplayovat gamismem. Nefungovalo to tehdy, nefunguje to dnes.


Aby tohle nebylo samo o sobě dost špatné, tak expení přes zvýrazněné vlastnosti je děsně rychlé, což má několik negativ: postavy se zlepšují dřív, než si hráči stihnou pořádně užít předchozí zlepšení, rostou rychleji, než dává smysl v příběhu a propalují svůj potenciál na zlepšení příliš rychle, takže pak přestávají mít kam dál smysluplně růst.


Hacky / řešení

Cinkání: vybodněte se na jakýkoliv expoidní orgie s házenim na vlastnosti a přejděte na normální DnD "cinkání úrovní". Kdykoliv, kdy má MC dojem nebo kdy máte jako skupina dojem, že by postavy měly dostat další schopnost, cinkněte. (Cinknutí na konci "delšího" sezení podle všeho u většiny skupin odpovídá průměrnému AW as-written tempu.)


Získávání expů za Hx a efekty tahů můžete nechat, jak je, a brát je jako bonus navíc. Zrušení zvýraznění nahraďte natvrdo -1 expem. Osobně bych to nedělal a lepší je zvýraznění nahradit pokračujícím+1 nebo -1 k vybrané vlastnosti na zbytek sezení.


Re-Forged: Překlopte do AW systém expení z Blades in the Dark (Forged in the Dark hry jsou beztak navazující generace Apocalypse designu): sepište si ve zobecněné podobě věci, které chcete ve hře vidět. Pro každý typ postavy sepište, co (a/nebo jak) byste jí chtěli vidět ve hře dělat. Když hráč během sezení některou položku "trefí" jednou, dostane za ní 1 exp, pokud jí trefí vícekrát, dostane za ní 2 expy. Na konci sezení si to můžete znovu projít pro kontrolu. Hx a expy z tahů opět nechte, jak jsou a zrušení zvýraznění nahraďte zrušením některé z těchto položek.


Pro celou hru (pro všechny) si vyberte cca 3-4 z následujících (nebo vytvořte vlastní, přirozeně) tak, aby to odráželo vámi žádaný styl a obsah hry: Získáš exp(y), když:

  • ...pro sebe zkusíš zajistit zdroje (jinak než "prácičkou").
  • ...zkusíš prosadit svý zájmy konfliktem (fyzickým či sociálním).
  • ...propadneš svejm neřestem nebo slabinám na úkor svýho okolí.
  • ...upřednostníš své zájmy nad zájmy těch, k nimž máš blízko.
  • ...ukážeš něco novýho o svý postavě, její minulosti, přesvědčeních nebo hodnotách.
  • ...změníš nebo rozvineš svůj vztah s jinou postavou.

V průběhu hry se pak vůbec nebojte tyto měnit a nahrazovat s tím, jak se vaše hra a její témata mění a vyvíjí.


Pro jednotlivé příručky: Získáš exp(y), když:

  • Spasitel: ...někomu pomůžeš (vyléčíš ho nebo ho morálně podpoříš).
  • Borec: ...vyrobíš problémy tím, že se nepodřídíš nebo jednáš bez ohledu na následky.
  • Psychouš: ...někoho mentálně ovlivníš proti jeho vůli.
  • Dvoukolák: ...sám vyřešíš problém gangu nebo vyřešíš vnější problém gangem.
  • Jezdec: ...objevíš novou část světa nebo pro sebe získáš něco jedinečnýho.
  • Magor: ...vyřešíš problém tak přímo, jak jen si to šlo představit.
  • Baron: ...vyřešíš problém ostatních, nebo úspěšně demonstruješ svou autoritu.
  • Sektář: ...ti někdo projeví důvěru, nebo když někoho přesvědčíš o svý pravdě
  • Šéfík: ...někomu poskytneš to, po čem touží.
  • Fixer: ...vyřešíš problém technikou nebo opravíš/vytvoříš něco jedinečnýho.
  • Požitkář: ...když někoho přiměješ, aby na svůj účet jednal ve tvym zájmu.
  • Zakápěnec: ...někoho přiměješ utíkat, skrývat se nebo se zabarikádovat.
  • Rozmraženec: ...připomeneš nebo oživíš ideály Zlatýho věku.
  • Zdroják: ...vneseš do Apokalyptickýho světa mír a oddech.
  • Apokalyptický dítě ...vneseš do světa divnost nebo otevřeš maelström.
  • Rádio: ...pravdy, které přineseš, způsobí změnu.
  • Vesmírnej výsadkář: ...získáš kus Země zpět nebo získáš místní pro svou věc.

Zachování zvýraznění: Pokud o to stojíte, můžete zachovat mechaniku vzájemného zvýrazňování - popř. jí ještě dál rozvést. Zvýraznění může fungovat jako:

  • Prosté zvýraznění jedné možnosti - její splnění přinese +1exp.
  • Užší specifikace některé možnosti (např. pro "zkusíš prosadit své zájmy konfliktem" se určí které zájmy nebo jakým konfliktem). Její splnění opět přinese +1exp.
  • Přidání možnosti získání expu splněním podmínky z jiné příručky.

Pozn.: I když jde o odlišný typ mechaniky, design není nepodobný systému Humanity a morálky z Vampire the Masquarade 5e, konkrétně tvorbě pravidel kroniky a osobních pravidel postav.


Hx - historie

Narozdíl od expů, jak moc je Hx "rozbité" by bylo do diskuse. Faktem je, že na to, kolik je s ním blbnutí (jedno číslo pro každou postavu, finální kolečka rozdělování +1 ostatním...) toho moc nedělá - hází se na jediný tah (který výsledkem mnohdy vyšumí do ztracena, protože +-1(2) mnohdy nic nezmění) a slouží jako jakési expové "vyrovnání" Spasitele a cena útěchy, když vám někdo nasází hromadu zranění. Když dosáhne +4, tak se resetne na +1, dostanete exp a jedete znovu. Což tvoří trochu WTF efekt toho že někoho mám znát víc, ale reálně se můj bonus vůči němu zmenší. Wow. Ehm.


Základní fix je jednoduchý - striktně hrajte původně volitelné pravidlo o tajemstvích (které je samo podle všeho původní house-rule fix). Toto pravidlo dodává dynamiku vztahům a hloubku postavám a tahá do hry z postav obsah, který by se do ní jinak dostával těžko, čímž dává všemu tomu blbnutí s Hx nějaké opodstatnění a reálný herní efekt. Plus to alespoň trochu vysvětluje ono kolísání Hx (dozvíte se něco nového, chvíli to zpracováváte...)


Hacky / řešení

Nové tahy: Přidejte Hx nové tahy založené na tom, že se postavy navzájem znají a které jim umožní vůči sobě nějak jednat nebo si pomáhat nebo házet klacky pod nohy i jinak, než jen napřímo:


Pokud zkusíš odhadnout, co někdo udělá, hoď si +Hx (pro VP +Našrocenost). Na 10+ ti její hráč řekne, co a jak plánuje podniknout. Můžeš s tím zkusit něco udělat - můžeš si vzít +1 na příště nebo druhé postavě udělit +1 nebo -1 na příště. Na 7-9 ti řekne co plánuje podniknout a můžeš s tím zkusit něco udělat. Na 6- ti řekne, co jeho postava chce aby sis myslel, že plánuje podniknout.


...nebo tak něco.


Živější vývoj: Tajemství popř. dodatečné tahy dávají sledování Hx nějaký smysl, ale nedělají nic s dynamikou růstu. Pro některé mohou být tempa změn Hx bez problémů. Jiní ocení možnost to "rozpohybovat". V takovém případě místo toho, abyste vybrali 1 jinou postavu a dali jí +1, projděte všechny postavy okolo. Pokud o vás něco zjistily nebo ukázaly, že vám rozumí, dejte jim +1. Pokud se s vámi v něčem nepochopily nebo daly najevo, že vám nerozumí, dejte jim -1. Pokud ani jedno, nechte je tak, jak jsou.


Sexuální tahy ("speciality")

Sexuální tahy fungují dobře - poprvé. V momentě, kdy se mezi postavami rozvine nějaký vztah a začnou spolu spát opakovaně, se některé sexuální tahy začnou vyčerpávat (např. fixerovy začnou docházet smysluplné otázky), zatímco jiné začnou "přestřelovat" (požitkář s neustálou auto-převahou 3 na zhypnotizování). V obecné rovině je fix relativně jednoduchý - vyčerpávající se tahy je potřeba nějak rozšířit / prohloubit a ty přestřelující naopak umírnit. Obojí stačí udělat jen pro "opakované" případy. Konkrétně je nicméně samozřejmě potřeba upravit každý tah specificky. Například:

  • Psychouš + Fixer. Můžete postavě umožnit začít otázky omezovat na konkrétní časové období nebo kontext. Můžete postavě umožnit použít místo svého sexuálního tahu tah z druhé této příručky (psychouš Věci mluvěj, Fixer hlubokej mozkovej sken).
  • Požitkář. Volba zhypnotizování může začít vyžadovat hod na daný tah. Nebo může zmizet. Nebo může začít příště platit jen za určité, hráčem druhé postavy určené podmínky.
  • Rozmraženec. Když začnou docházet základní otázky, hráč může začít pokládat jiné s obdobným (pozitivním / optimistickým) laděním. (Jaký pozitivní zážitek tě žene vpřed? Co bys chtěl pro někoho nezištně udělat? ...)

  • Rádio. Podobně jako u Psychouše můžete umožnit otázku víc specifikovat v čase nebo kontextu. Nebo můžete jako u Rozmražence nechat položit jiné s obdobným laděním. (Cos udělal co neví nikdo nebo jen málokdo? Co máš společného s X? ...)

Tahy a jiné mechaniky postav

Tady z části vstupuju do míst, která budou různé skupiny vnímat různě, protože dané tahy budou v jejich hře skutečně fungovat různě. Nicméně, pokud narazíte na totéž na co já a chcete moje řešení popř. pokud narážíte na něco jiného a chcete inspiraci:

  • Obecný tahy
    • Manipulace/Svádění - zlepšený: s šukatelností+3 bude každý 4. hod konvertovat vedlejší postavy na spojence. To můžete ale nemusíte chtít omezit - určitě to chceš vědět předem.
  • Magor
    • NĚKDO, S KYM NEVYMRDÁVÁŠ: Hrozně overpowered (zejména v porovnání s tahy co dávají "jen" +1zranění nebo +1 pancíř a ještě navíc v kontextu - o combech s některými tahy z jiných příruček nemluvě). Omez efekt tahu pouze na bitevní tahy popř. "bitevní kontext" a pouze na fyzický boj.
  • Fixer
    • Pocit v kostech: Utracení převahy nech čistě na hráči a jako MC mu na ní vůbec nešmatej (maximálně to můžeš připomenout / navrhnout).
    • Častějc mám pravdu: Nevyžaduj, aby "si postava přišla pro radu" - vztáhni to na jakoukoliv radu, kterou fixer kdy někomu dá, i kdyby byla vysloveně nevyžádaná.
    • Projekty: Navíc k výčtu podmínek realizace pro každý projekt nastavte hodiny. Hodiny lze tiknout tím, že postava stráví "nějaký čas" prací na projektu (během hry každé "jdu dělat projekt" které hráč zahlásí na úkor jiné možné scény, v mezidobí můžete určit počet tiknutí arbitrárně nebo nějakým hodem - 10+: 3, 7-9: 2, 6-: 1) nebo tím, že postava zaplatí 1 barter. Můžete navíc nechat fixera v průběhu hry "prostě na něčem pracovat" a takovéto tiky pak přiřadit konkrétním projektům retrospektivně (1:1 nebo 1:2).
  • Požitkář
    • Strhující požitkář: Stereotyp sexuality hezkej, nicméně v případě zájmu hráče bych u jinak pojaté/stylizované postavy neměl problém tah převrátit pro intenzivní projev jiného zvoleného umění.
  • Zakápěnec
    • Vůně krve: viz Fixer - Pocit v kostech výše.

Výčet je namátkový - nezakládá se na žádné systématické analýze, ale na věcech, na které jsme fakticky narazili během hry nebo mě na první dobrou nebo na základě jiných herních zkušeností s AW praštily do očí


Článek vložil sirien | CC Attribution 21.04.2020
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 14 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.14177298545837 secREMOTE_IP: 100.26.135.252