Povolání: Bard

"Á, to mi připomnělo jednu písničku. Myslím, že zněla nějak takhle..."
- Devis
Napsal Kodlicek
Bardové jsou obvykle popisování jako budižničemové a šarlatáni, kteří se radši nevrhají výzvám vstříc. Postava, která zapadá do takového stereotypu, je možná zábavná, ale bard může také fungovat jako osoba s hlubokými znalostmi a bohatými zkušenostmi, lidový hrdina, zchudlý aristokrat, či takový všeuměl.
Výhody a nevýhody barda
Bard nejčastěji projevuje svou sílu skrze ostatní. Má také schopnosti a kouzla, která mu poskytují informace, či mají jiné užitečné funkce.
Výhody barda Pokud jsi si zvolil barda, získáš přístup ke značné řadě magických schopností, z nichž většina ovlivňuje jiné tvory. Níže je několik výhod, kterých se ti dostane, když hraješ barda.
  • Dost dovednostních bodů: Se šesti body za úroveň má bard s vyšší inteligencí slušný počet bodů, za které se může naučit plno dovedností.
  • Široká nabídka dovedností: Bard má bohatý seznam dovedností povolání. Většina z nich (jako jsou předstírání, diplomacie, a odhalení úmyslu) zahrnuje interakci mezi postavami, ale bardi také mají přístup ke zlodějským dovednostem (jako jsou skrývání a tichý pohyb), informačním dovednostem (jako jsou šifrování a získání informací), a dovednostem pohybu (jako jsou rovnováha, šplhání a skákání).
  • Dobré reflexy a vůle: Bard má nejlepší růst reflexů a vůle ve hře. Jeho přirozená hbitost mu pomáhá vyhnout se většině efektů, které by mu mohli ublížit či ho chytit do pasti, jako jsou plošná kouzla, omotání, a mnoho pastí. Skutečnost, že bard má i nejlepší růst vůle, mu umožňuje ustát útoky proti jeho mysli či duši.
  • Bardská hudba: Bardova hudba (či poezie) je doslova kouzelná. S ní může zrušit většinu efektů založených na zvuku, inspirovat své spojence a dokonce podřídit jiné své vůli. Aby ze své bardské hudby dostal co nejvíce, musí mít co nejvyšší stupeň umění.
  • Bardská znalost: Bard má vždy alespoň minimální šanci vědět něco o čemkoliv.
  • Kouzla: Bard má přístup ke kouzlům, která léčí jeho spojence, maří plány protivníků, či mají jiné užitečné účinky. Bardova kouzla obecně nejsou okázalá, ale mohou být velice efektivní, pokud jsou použita s předtuchou a dovedností. A bard s sebou nemusí tahat knihu kouzel; může si zvolit osobní repertoár kouzel, která může seslat kdykoliv. Má denní limit kouzel každé úrovně, ze které může kouzlit, ale může svobodně sesílat kouzla až do tohoto limitu. Takže nemusí předem hádat, která kouzla by si měl předem připravit - pokud chce seslat příslušné kouzlo vícekrát za den, může tak učinit.
Nevýhody barda
Stejně jako jiná povolání, i bardovy mnohé výhody něco stojí. Zde je několik nevýhod, na které bys měl myslet, pokud zvažuješ hraní barda.
  • Málo zásahových bodů: Bardova šestistěnná kostka mu poskytuje pouze průměrný počet zásahových bodů. Ale ačkoliv nevydrží moc fyzického násilí, čas od času se potřebuje dostat do středu boje, neboť jeho kouzla prostě nejsou tak úderná.
  • Poměrně nízká třída zbroje: Fakt, že bard ovládá pouze lehké zbroje a štíty kromě pavézy, mu v konečném součtu poskytuje pouze střední třídu zbroje. V kombinaci s průměrným počtem zásahových bodů to obvykle znamená, že se v těžkém boji dlouho na nohou neudrží. A aby to bylo ještě horší, tak pokud na sebe navleče střední či těžkou zbroj, může se mu stát, že jeho kouzla selžou. Bard může zlepšit svou obranu jinými způsoby, ale všechno něco stojí.
  • Omezený výběr kouzel: Jakmile si bard zvolí kouzla, jeho repertoár již zůstává téměř neměnný. Pár výjimek se mu dostane později na vyšších úrovních, ale většinu času si musí vystačit s těmi kouzly, která si zvolil.
Hraní barda
Dobří bardové obvykle používají následující techniky. Pokud jsi bard, tak se je pokus začlenit do své strategie.
Zůstaň nad věcí
Tvá schopnost získávání přátel a ovlivňovat lidi je ti docela na nic, pokud tvá družina nejdříve bojuje a až poté klade otázky. Proto bys měl vždy být připraven promluvit si o jiných možnostech, pokud narazíš na inteligentního protivníka. Dále se potřebuješ rychle pohybovat, když začne setkání, abys měl možnost vyměnit si s protivníky pár slov, než dojde na meče a kouzla.
Navíc tvá schopnost přijít s neznámou informací může opravdu zachránit život, pokud nastane zmatená situace. Tak buď připraven položit pár otázek, díky kterým se můžete dostat k jádru věci, když zjistíš, že jste se zasekli.
Tvůj výběr kouzel velmi ovlivňuje to, jak se můžeš podílet na setkání, takže se ti vyplatí vybrat si kouzla, která ti nechávají možnost volby. Dobrý mix zahrnuje pár útočných kouzel (ačkoliv jich nemáš moc na výběr), několik obranných kouzel, a pár různých kouzel na léčení poškození, vylepšení vlastností a rozšíření tvých osobních schopností.
Svými dovednostmi, kouzly, rysy povolání a bojovými schopnostmi můžeš na setkání odpovědět různými způsoby. Rychlá analýza situace by ti mohla pomoci zvolit tu nejlepší možnost, tak vždy přemýšlej, než budeš konat.
Násobitel síly
Jako bard můžeš mít díky spolupráci s ostatními velký vliv na hru. Tak buď připraven poskytnout jim jakoukoliv podporu, kterou zrovna můžeš. Tvoje schopnost inspirovat ostatní může posílit celou tvou družinu najednou, a své přátele můžeš inspirovat při jakékoliv výzvě. A navíc můžeš celou svojí družinu posílit kouzly jako jsou dobrá naděje, rychlost, hrdinství a zuřivost.
Můžeš také dobře spolupracovat s určitým členem družiny, jak je popsáno níže.
  • Hlavní válečník družiny: Komukoliv, kdo musí stát v přední linii a zvládat většinu boje, přijde vhod léčba lehkých zranění či jiná lékařská kouzla z tvého repertoáru. Tvá schopnost bojovat také postačuje k tomu, abys mohl zakročit a pomoci válečníkovi, když se situace začne horšit. Například mu můžeš pomoci obestoupit protivníka či se postarat o protivníka, který chce tvého válečníka obestoupit.
  • Zvědové: Tvá věštecká kouzla (pokud je máš) a tvůj talent na odkrytí skrytých informací může pomoci zabránit tomu, aby zvědům věc přerostla přes hlavu. A navíc, pokud by se zvěd stejně dostal do úzkých, tvé bojové dovednosti tě činí kandidátem pro záchranou akci, a tvá kouzla mohou přijít vhod - jak během záchrany, tak při léčení zraněného zvěda.
  • Ostatní kouzlící postavy v družině: Pravděpodobně máš víc zásahových bodů a lepší třídu zbroje než ostatní kouzlící postavy v družině - snad s výjimkou druida a kněze. Tak jim zkus zůstat poblíž, abys jim mohl pomoci, kdyby snad protivník prorazil přední linii.
Klíčové vybavení Správné vybavení ti může v tvé bardské kariéře docela pomoci. Níže je uvedeno pár kousků, které by jsi si měl určitě přibalit.
  • Zbroj: Ačkoliv nestrávíš veškerý svůj čas v přední linii, stále je pro tebe ochranné vybavení důležité. Jak již bylo uvedeno dříve, umíš používat pouze lehkou zbroj a většinu štítů, a tyto předměty ti poskytují slušnou ochranu za rozumnou cenu. Naneštěstí štíty a těžší brnění tě zatěžkávají možností selhání mystických kouzel. Pokud chceš utratit hodně peněz za méně ochrany, můžeš se naložit předměty s ochrannou magií, jako např. prsten ochrany, amulet přirozeného brnění a zápěstníky zbroje. Asi budeš mít nižší třídu zbroje, ale tvá kouzla nebudou selhávat.
  • Hlavní zbraň: Umíš to nejen s jednoduchými zbraněmi, ale dokážeš se ohnat i s pár zbraněmi z jiných kategorií. V žádném případě nejsi v souboji bezmocný, tak si zvol efektivní zbraň. Dlouhý meč či rapír jsou dobrou volbou. A navíc rapír lze použít v kombinaci s odborností bojové finesy. Tato odbornosti ti umožňuje použít obratnostní bonus při boji tváří v tvář - šikovná výhoda, pokud máš vysokou obratnost.
  • Záložní zbraň: Vždy měj při ruce jednu či dvě lehké zbraně. Lehké sečné zbraně, jako jsou dýka či sekyrka, ti pomohou dostat se z úzkých prostor (např. pokud tě celého spolkne velká potvora). Vždy se vyplatí mít nějakou záložní zbraň, pokud bys přišel o tu hlavní, nebo pokud ta je neefektivní. Když například používáš rapír (bodná zbraň), zvaž palcát (drtivá zbraň) jako zálohu. Obušek může být užitečný na protivníky, které bys později chtěl vyslýchat.
  • Střelná zbraň: Své šance na přežití můžeš dramaticky zvýšit tím, že si budeš své protivníky během souboje držet dál od těla. Kompozitní krátký luk nabízí dobrý dostřel a můžeš s ním zaútočit vícekrát za kolo, pokud ti to umožňuje tvůj základní útočný bonus. Na začátku tvé kariéry může být vhodnější těžká kuše. Střelba z ní je pomalejší, ale uděluje slušné poškození. No a popřemýšlej také o tom, že bys s sebou nosil nějakou tu dýku či sekyrku. Ty se dají vrhat i použít v boji tváří v tvář.
Původní článek napsal Skip Williams.
http://www.wizards.com/default.asp?x=dnd/cwc/20041223a
Volně přeložil Kodlicek.
Napsal Kodlicek 11.01.2008
Diskuze k tomuto článku již probíhá, můžete se přidat zde.
Obsahuje 11 příspěvků.
Věděli jste, že...
Na d20.cz můžete mít svůj vlastní blog. Pokud chcete napsat o nečem, co alespoň vzdáleně souvisí s RPG, můžete k tomu využít našeho serveru. Tak proč chodit jinam? >> více <<
Jak se chovat v diskuzích
Přehled pravidel pro ty, kteří k životu pravidla potřebují. Pokud se umíte slušně chovat, číst to nemusíte. >> více <<
Formátování článků
Stručné shrnutí formátovacích značek zdejších článků, diskuzí, blogů a vůbec všeho. Základní životní nutnost. >> více <<
ČAS 0.13054490089417 secREMOTE_IP: 54.205.116.187